FRISS

2012. május 13.

A vég egy új kezdet a Vámpírnaplókban

A Vámpírnaplók idén egy szinte csak nyitott kérdéseket hagyó fináléval fejezte be a harmadik évadot. A megoldásokat és lezárásokat várók csalódni fognak, de annyit mindenképpen sikerült elérniük, hogy izgatottan várjuk a negyedik évadot. Ha valaki még nem látta a befejező részt az ne olvasson tovább, mert spoilerekkel folytatom.


Ebben a sorozatban szokásosnak mondható, hogy semmi sem végleges és semmi sem egyértelmű. Ha valaki meghal az nem biztos, hogy halott marad. Ebből a fajta álelhullásból több is akadt a szezonzáróban. Kezdjük is mindjárt a meglepetést totálisan nélkülöző Elena transzformációval, amit az elég egyértelműen sejtető promó plakátokkal majdhogynem direkt beharangoztak. Nagy meghökkenés tehát senkit sem ért. Sokan ellenezték Elena vámpírrá válását, talán a Twilighttal való összehasonlítástól való félelemben. Én megvallom már vártam ezt, nem csak azért, mert a könyvekben is erre tartanak az események, hanem mert már elegem volt a lány áldozati szerepéből. Ideje volt, hogy meg tudja védeni magát! Valamint kíváncsi vagyok, hogy a törődő és érzelmes Elenából, aki csípőből elutasítja Damon ragadozó viselkedését milyen vámpír válik. Na meg arra is, hogy ki fogja kiképezni. Vajon Stefan nyuszidiétáját, vagy Damon eszem-tehát-vagyok formuláját fogja követni. Julie Plec szerint Elena kiokítása a vámpírlétre jelentős konfliktusforrás lesz a negyedik évadban. persze további kérdések is akadnak bőven. Kinek a vérét kapta? Meredith doktornőnek biztos volt készlete Damon véréből... Mi lesz, ha kiderül Damon számára, hogy Stefan Mattet mentette meg először és így közvetlenül felelős Elena átváltozásáért. Elena tudott a véradásról? No és hogyan alakul a szerelmi háromszög sorsa ha a transzformáció során Elena visszaemlékszik azokra az esetekre, amiket Damon elfeledtetett vele?


Ha már a szerelmi háromszögnél tartunk. Tudtuk, hogy Elena döntést fog hozni az utolsó részben. Meg is tette, de még azelőtt, hogy az élete gyökeresen megváltozott volna. Plec szerint és szerintem is, tehát ez a döntés biztosan nem végleges. A showrunner egy interjúban elmondta, hogy Elena próbál kitartani a döntése mellett, és egy időre felújítják a kapcsolatukat Stefannal, de a lány átváltozása biztosan éket fog verni a kapcsolatukba. Úgy tűnik a vámpír Elenának jelentősen át kell értékelnie a választását, hiszen az indokai kicsit idejétmúltak lettek. Ha valaki azt gondolta, hogy Damon elutasítása megoldotta a trió problémáját az tévedett, mert Plec szerint a szerelmi csata csak még nagyobb hévvel fog folytatódni az új szezonban.

A másik vitatható haláleset Klaus megölése. Gonosz Alaric ugyan leszúrta a Végzet karójával, de mint kiderült akkor már Tyler pislogott vissza rá a mozdulatlanságból. Ez persze így utólag eléggé átértékeli Caroline és Tyler sírós búcsúját is. Trevino Klaus alakítása közel sem annyira átütő, mint Joseph Morgané, de még annyira se, mint AlariKlausként Matt Davisé, szóval remélem, hogy a jelenleg hazánkban forgató színész visszatér a hibrid szerepében. Plec erősen utalt rá, hogy a testét nem láttuk teljesen elégni, szóval bízzunk benne, hogy halljuk még ahogy "sweetheart"-ot mond! Ha már a boszi trükkjeiről van szó hadd adjak hozzá egy saját spekulációt. Most, hogy Bonnie belekóstolt a szellemeknek való ellenállásba olyat sejtek, hogy ő is áttér a sötét oldalra. Talán ő lesz a következő főgonoszunk amúgy Willow Rosenbergesen! Én bírnám. Akkor talán végre valaki kinyírná...

Én leginkább Alaric halálát sajnáltam. Matt Davis nagyon jól hozta minden karakterét, és hát volt pár látogató a testében, meg átesett néhány karakterváltozáson, de mindegyik jól elkülöníthető volt. Nyugodjon békében, és legalább kísértetként térjen néha vissza!

Szóval rövid mérleg: Négy haláleset, ebből biztosan meghalt kettő. (Már ha Tyler meghalt, a varázslatnál ezt soha nem lehet tudni.) Csalódott rajongók nagyjából 50 %. Ugyan nem volt rossz a finálé, de nem volt az az epikus befejezés sem, amit vártunk. Meglepetés se volt benne, mindenre felkészítettek minket. Szóval én ezt inkább a negyedik széria elejének, mint a harmadik lezárásának tekintem. Annak viszont klassz volt, mert jó sok nyitott kérdéssel kezdünk. Mikor lesz már ősz?!

Megjegyzés küldése

 
Back To Top