FRISS

2011. december 21.

A Top10 legtökösebb csaj

Volt már pasilista bloggertársamnak, pszychének köszönhetően, úgyhogy most álljon itt a ellenpontozásul egy 10-es toplista a urban fantasy irodalom és fantasy/paranormális televízió legtökösebb csajaiból. Vigyázat, egyes pontoknál spoilerveszély!

A rangsorolás a személyes kedvenceimet tartlamazza pszyche ajánlásaival, de kíváncsi vagyok mindenki 10-es listájára, vagy kedvencére, aki lemaradt erről az értékelésről!

Badass-csajokra fel!



10. Elena Deveraux



Honnan? Angyali vadász (könyvsorozat)
Különleges képessége: született vámpírvadászként kiszagolja a vámpírokat, később angyallá válik, innentől gyorsan gyógyul, örökké él, és tud repülni is.
Elena született vámpírvadász, akit a múltjában bekövetkezett tragédia sarkallt arra, hogy a legjobb legyen a szakmájában. Kiáll magáért, és néha ugyan ostobaságokat csinál erőfitogtatás címén, de kordában és maga mellett tud tartani egy arkangyalt nem is beszélve egy csomó kanos vámpírról. Aztán később saját szárnyakat kap, amit irigylek tőle, noha kényelmetlenek lehetnek. Szeretem a szárnyakat.

9. Cat Crawfield

Honnan? Cat és Bones vámpírvadász sorozat (könyvsorozat)
Különleges képessége: félvámpírként gyorsabb, erősebb és hosszabb életű az embereknél, valamint gyorsabban gyógyul, soha nem volt beteg és tökéletesen lát a sötétben.
Cat-et amatőr vámpírvadászként ismerhettük meg a könyvsorozat első kötetében aki elég bizonytalan önmagában. Bosszúból gyilkol és zárkózott, szégyenlős. Bones, a vámpír szerelme, ezt hamar kineveli belőle és belevaló, jól képzett katonává válik, aki most már elfogadja magát. Néhány karakterhiányossága azért akad, ezért került a listán ilyen alulra. A munkájában, a vámpírirtásban ugyan kemény, de Bones iránti érzéseiben meg túlzó: eszméletlenül féltékeny és birtokló, mindent és mindenkit félredob a szerelméért, ugyanakkor nem hajlandó azt nyilvánosan a mesterének nevezni, még akkor se ha ez megmentené az életét. Ellentmondásos? Kicsit…

8. Sookie Stackhouse

Honnan? True Blood (tv-sorozat és könyvsorozat)
Különleges képessége: tündér vérvonalának köszönhetően gondolatolvasó és általánosan immunis a mentális befolyásolás ellen, a tv-sorozatban fotokinézissel bővül a lista
Gondolkodtam rajta, hogy beletegyem-e egyáltalán a listába Sookie-t. A néha ostoba megjegyzései, virágos ruhácskái, meggondolatlansága és érzelmi labilitása ellene szólt, de végül a könyvsorozatbeli énje miatt bekerült a Top10-be. Sookie a regényekben jóval magabiztosabb és önállóbb, és mindig a dolgok elébe megy. No meg persze nem egy vámpír, tündér meg egyéb lény halála kötődik a nevéhez. Ha a halálozási rátát nézzük, akkor tökös csaj!




7. Jaz Parks

Honnan? Jaz Parks sorozat (könyvsorozat)
Különleges képessége: érzi a vámpírokat a Szellemszemével (meg a reavereket), asztrál projekcióra is képes
Jaz katonai családból származik, így azt mondanám a tökösség a vérében van. Talán ő annyival tűnik ki a többi hősnő közül, hogy nincs nagy nemezise, nem mókából teng-leng a természetfeletti körül, hanem mert ez a munkája, mint a paranormális ügyekkel foglalkozó CIA csoport tagja. És a csaj a munkáját nagyon komolyan veszi, vámpír partnerével Ő vadássza le az összes vámpír, boszorkány és egyéb emberfeletti nagykutyát. Sajna hazánkban kevéssé ismert, mert az első könyv után nem került kiadásra a sorozat többi része magyarul, pedig megérdemelné.



6. Anita Blake

Honnan? Anita Blake, a vámpírvadász (könyvsorozat és képregény)
Különleges képességei: én már rég elvesztettem a fonalat, igazából Anita mindenre képes. Talán kiemelendő, hogy Nekromanta.

Anita Blake annak a tipikus példája számomra, ami már túlmegy a szerethető tökös csaj kategórián, de mindenképpen helye van egy ilyen listán. A halottkeltő szókimondó, néha túlságosan is. Durva, néha túlságosan is. Követhetetlen a szexuális élete, de az mindig. A sorozat elején még bejött Anita kemény stílusa és tartása, de ez a sorozat vége felé gyorsan semmivé lett. Főleg a tartása. Kár érte.





5. Rose Hathaway

Honnan? Vámpírakadémia (könyvsorozat)
Különleges képessége: dhampirként erősebb és gyorsabb az embereknél, belelát barátnője, Lissa fejébe a különleges kapcsolatuk folytán
Rose már tinédzserként is éretten gondolkodó nő, akinek a legfontosabb az életben, hogy testőrként megvédje legjobb barátnőjét és kiálljon a szerelme mellett. Rose már a tanulóévei alatt is erősebb és jobb, mint a képzett testőrök, viszont a nagy szája és heves természete miatt gyakorta bajba kerül. Na de mindezt az igazság nevében. Gyakorlatilag egymaga veszi fel a harcot az egész vámpírtársadalommal és nincsen más fegyvere, csak egy karó, az ökle, az esze meg a csípős szája. Tényleg nem bír csöndben maradni, viszont hűséges barát és szerető.

4. MacKayla Lane

Honnan? Tündérkrónikák (könyvsorozat)
Különleges képessége: sidhe-látó, aki látja a világunkban láthatatlanul mozgó tündéreket (rosszat és jót), valamint az érintésével átmenetileg megfagyasztja őket, érzékeli a tündérek szent tárgyait
Mac elég messziről indult a tökös csaj versenyben, hiszen mikor az első könyvben megismertük még rózsaszín körmű déli lányka volt, akinek a legfontosabb programja a napozás. Írországba lépve belecseppent a természetfelettibe, valamint találkozott néhány elég erőteljes férfival, akikkel szemben nem maradhatott védtelen. Így hát megacélozta magát, elővette a vele született makacsságát és ügyesen manőverezve a rajta uralkodni próbáló pasik között egymaga vette a kezébe a sorsát. Bravó, Mac. Sidhe-látónkból hamar harcos amazon lett, de szerencsére eközben nem vesztette el a humorát, csak a szivárványszínű szoknyáját.

3. Katherine Pierce vagy Katerina Petrova

Honnan? Vámpírnaplók (tv-sorozat és könyvsorozat)
Különleges képessége: ami a vámpíroknak általában (erő, gyorsaság, halhatatlanság, igézet, stb.) plusz kivételes intelligencia amivel mester módon tud manipulálni másokat
Katherine-t nem érdekli senki és semmi más csak a saját bőrének épsége és ezért hajlandó mindenen és mindenkin átgázolni. Az esetek nagy százalékában nem tudhatjuk, hogy éppen kinek az oldalán áll, vagy kit akar átverni, úgyhogy ahol Katherine ott van számítani lehet egy kis csavarra. Azonban nem olyan tökéletes a gonosz csaj imidzse, mint szeretné, mert azért látjuk, hogy titkon törődik azokkal akiket szeret vagy szeretett, hiszen gyakorta segít két előző szeretőjének Stefannak és Damonnak. Persze csak ha ez nem ütközik a saját érdekeivel, mert akkor kegyetlenül átveri őket. Az eszes terveivel, fanyar humorával és epés megjegyzéseivel messze ő a legszórakoztatóbb női karakter a sorozatban. Bronzérem!

2. Daenerys Targaryen

Honnan? Trónok harca (tv-sorozat)/A Tűz és Jég Dala (könyvsorozat)
Különleges képessége: tűzálló és sárkányoknak ad életet és szelídít (ez milyen király már! Nem?)
A Targaryen ház sarja nálam már a sorozat utolsó pillanatával kiérdemelte volna az ezüstöt, amikor a hamvakból feltámadva a testén a sárkányokkal felemelkedik a férje sírjából, de még ennél is impozánsabb a fejlődéstörténete. A szende szűzlányból, akit a bátyja gyakorlatilag odadob egy vadembernek az első széria és könyv végére vad és magabiztos barbár királynő lesz, aki ha kell véres lószívet eszik, hogy bizonyítsa erejét és hűségét, máskor meg rezzenéstelen arccal végignézi, hogy a bátyját forró arannyal koronázzák meg. Ilyen az igazi kemény csaj!

1. Buffy Summers

Honnan? Buffy a vámpírok réme (tv-sorozat)
Különleges képessége: A Kiválasztott, azaz született vadászként rendkívül erős
Az eredeti - The Ultimate - vadász, aki kemény körrúgásokkal osztotta a ráncos homlokú vámpírokat. Kivéve a csiniket, azokkal inkább ágyba bújt (Angel, na meg a Billy Idol wanabee Spike esetében). A sorozat és Buffy sem vette túl komolyan magát, kedvenc vámpírvadászom gyakran kísérte halálos csapásait csípős megjegyzésekkel, vagy a pop-kultúrából vett utalásokkal. Kiválasztott státusza és ereje ellenére Buffy sohasem volt magányos hős, mint Harry Potternek, neki is szüksége volt a barátaira, talán ezért nem lépi át azt a határt a kemény csaj és a hihetetlen-módon-egyedül-lenyomok-mindenkit-csaj-között. Nekem Buffy az alap, még akkor is ha gagyi egy kicsit. Valamint mindezidáig az egyetlen sorozat amit összesen háromszor láttam az elejétől végéig. Néhány részt többször…

4 megjegyzés :

  1. Jajj, nagyon jó a lista!!!
    VD nálam kimaradt, úgyhogy bronzérmet nyert versenyzőnkről nem tudok nyilatkozni, de a másik két dobogós abszolút kedvenc! Én lehet felcseréltem volna a sorrendet köztük, mert Daeneryst nagyon megszerettem, de igazából Buffy volt az, akin felnőttünk, akinek a kalandjain először izgultunk, szóval jogos az arany! :)

    VálaszTörlés
  2. De jó kis lista :) Bár nálam Elena előrébb van, sőt Rose is, és Cat is. Bár Buffy tényleg az első! :)

    VálaszTörlés
  3. hát igen, buffy verhetetlen. azóta mondjuk elolvastam a hunger games-t és úgy gondolom, hogy katniss is érdemelne egy helyet a listán. lehet, hogy kibővítem 20-as listára hamarosan! :)

    VálaszTörlés
  4. [...] Buffy, a legtökösebb csaj, első és talán legnagyobb szerelme az angyalarcú vámpír. Sokáig ő az egyetlen vérszívó akinek lelke van. Az ajándék egyben átok is, hiszen így sosem tapasztalhatja meg a tökéletes boldogságot, különben átalakul Angelussá, aki Angel viccesebb és gonoszabb kiadása. Őt is imádom! Nagy közönségkedvenc volt, annyira, hogy később már önállósult is és saját csapatával vette fel a harcot az alvilág ellen. Yay! [...]

    VálaszTörlés

 
Back To Top