FRISS

2014. október 5.

A.M. Aranth: Cleadur - Dobszó a ködben ~ Blogturné


Egy négyállomásos turné keretében mutatunk be nektek egy álnév alá rejtőző magyar író első kiadott művét. Mindig jó olvasni hazai szerzőtől, és rádöbbenni: lehet, hogy nem ismerik nemzetközileg, de ez is van olyan jó, mint bármelyik bestseller.

A köd általában csak egy időjárási jelenség, de néha több annál. Néha nem árt, ha vigyázol, mert veszélyes is lehet. Nem minden az, aminek látszik. Mindig figyelj a ködben, és hallgasd a dobszót.



A.M. Aranth: Cleadur - Dobszó a ködben
-



covers_318159.jpg

Kiadó:   Főnix Könyvműhely

Sorozat:     Holdárnyék-sorozat #1

Oldalszám:    360 oldal

Kötés:  Kartonált

Fordító:  -

Megjelenés:   2014.10.03.


Amy Soleil élete nem egyszerű.

Nem elég, hogy egy fiú ikertestvérrel verte meg az élet, még szinte évente új városba is költöznek.

Viszont azzal, hogy nem elég talpraesett, senki se vádolhatja: amikor valami titokkal vagy rejtéllyel találkozik, azonnal fejest veti magát a megfejtésébe.

Moonshadowban pedig, ahol idén kikötöttek, hemzsegnek a furcsaságok: az iskola portása kardot visel, az Igazgató mintha egy középkori kínzókamra mestere lenne, a köd suttog az emberek fülébe, eltűnik egy közkedvelt tanár, sőt, még Amy szülei és nővére is máshogy emlékszik a múltra, mint ahogy az megtörtént, furcsa, sosem volt eseményekről és helyekről beszélnek… és ha mindez nem lenne elég, a lány hamar egy zenekar dobfelszerelése mögött találja magát, és újra és újra be kell bizonyítaniuk, hogy igenis ők a legjobb banda a földtekén.

Amikor pedig Amy rátalál saját magára egy közösségi oldalon, újdonsült barátaival együtt a nyakába veszi az utat, hogy megtalálja az egyre sokasodó rejtélyek kulcsát… amíg még lehet.

Bizony, Amy Soleil élete egyáltalán nem egyszerű.

A Holdárnyék sorozat első része pörgős felütés egy izgalmas, az egész világon és történelmen átívelő kalandnak. Rejtélyek, titkok, Holdárnyék!






fog is so amazing and makes everything more mysterious #fog #mysteriesbeyondVégig arra gondoltam ennek a könyvnek az olvasása közben: de kár, hogy ezt nem 14 évesen olvastam. Mert minden megvan benne, ami ahhoz kell, hogy egy ilyen korú fiú vagy lány élvezze ezt a sztorit. Iskolai mindennapok, zrikálások és riposztok, zenekari próbák és mellette rejtély, nyomozás és fantasy. Csak kár, hogy felnőtt fejjel ezt annyira már nem tudtam élvezni. Megöregedtem volna?

Tény, hogy a könyv elején jó sok hétköznapi sulis problémával szembesülünk. Számomra túlságosan is részletes és rengeteg volt a talán elhanyagolható részlet és mondhatni rengeteg a szereplő. Ahhoz képest, hogy a fülszöveg azt ígérte, hogy Amy lesz a sztori főszereplője (és bizonyos szempontból az is) elég sokszereplős lett az egyenlet. Persze ez majd a későbbiekben problémát is fog okozni, hiszen a gimis viszonyok elég jól megkavarodnak, de ezeket alighanem már csak a folytatásban tudjuk kibogozni. Szóval a kezdésben inkább egy realista ifjúsági regényre hajazott a történet, persze eltekintve a meglepő eltűnésektől és a sejtelmes ködtől, ami a városra borul és a titkokról, ami AMy és Gary családjában lapul. Külön öröm volt számomra, hogy ebben az esetben a tini-nyomozóbrigád aki ráállt a rejtély felgöngyölítésére nem olyan csapat volt, aki szándékosan és feleslegesen üti bele az orrát mindenbe, hanem igenis jó indokuk volt arra, hogy a dolgok mögé nézzenek.

A really cute school uniform inspired look! I actually really love this style! <3Azt hiszem a nyomozás és a közben előforduló váratlan események izgalmai miatt mindkét nemnek ajánlható a könyv, ne riassza el a fiúkat az sem, hogy Amyt kiáltottuk ki főhősnek. Bőven van itt pasis téma is, de azt azért le kell szögeznem, hogy én ezt szigorúan ifjúsági könyvnek tekintem, és ebből adódóan ennek a korosztálynak is ajánlanám.

Talán ebből adódik az is, hogy itt most nem térek ki különösebben arra, hogy a hangnem, a stílus egy kicsit túl egyszerű és eldarabolt volt. Félreértés ne essék, nem arra célzok, hogy az ifjúsági könyveket ne kellene kellő nyelvezettel megírni, csak arra, hogy a saját példám alapján tudom, hogy a mód, ahogyan az író szól hozzánk máshogy esik 13 és máshogy 31 évesen. Én az író egy cseppet túlírt, túlrészletezett és helyenként túldialogizált stílusát nem tekintem hibának, inkább azt mondanám, hogy emlékeztetett azokra a regényekre, amit ebben a korban gyakran olvastam. Bár megvallom azt azért kicsit hiányoltam, hogy a szereplők, és főleg Amy lelkébe jobban belelássak. Az érzelmi kommentár nélküli dialógusok és a cselekmény kissé objektív narrálása illett ugyan ehhez a sokfigurás darabhoz, de így csak felismerni, de nem megismerni lehetett a szereplőket. Én a kevesebb párbeszéd és több lélekelemzésre szavazok a jövőben.

És, további megnyugtatásul elmondom, hogy a hangulatalapozó első rész csak az elején tinidrámás, a végén kőkemény fantasybe csap át. Megvallom a végén a fordulat, az igazság felfedése egész más megvilágításba helyezi a könyvet utólag, mindenesetre az én érdeklődésemet  felfokozta a következő felvonásra.

Egyszóval, ha tini vagy, vagy annak érzed magad, esetleg ilyen korú leányodnak/fiadnak keresel izgalmas ifjúsági fantasy-krimit, amit akár te is elolvashatsz utána, akkor a Dobszó a ködben jó választás.


Értékelés


Summa:

Meglepő fordulattal operáló ifjúsági sztori, ami akár az idősebb korosztálynak is szórakoztató lehet. Már ha visszavágyik a suliba.



Cselekmény
✰✰✰
Karakterek
✰✰✰
Világ – Háttér
✰✰✰
Eredetiség
✰✰✰
Stílus
✰✰
Borító
✰✰✰✰
Befejezés
✰✰✰






Nyereményjáték

A regényben központi szerepet kap a zene, főleg a rock és metál nagyjai. Különböző híres együttesek, előadók dalszövegeit kevertük össze, nektek pedig ki kell találni, kiről is van szó. Segítségetekre lehetnek a képek. Írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába a megoldást, és helyes megfejtés esetén máris esélyetek lesz megnyerni a könyv egy példányát.

Kizárólag Magyarországra tudunk postázni. A nyerteseket e-mailben értesítjük, akiknek 72 órájuk van, hogy e-mailben válaszoljanak. Válasz híján új nyertest sorsolunk.



Livin' easy
Lovin' free
Season ticket on a one way ride
I was caught
In the middle of a railroad track
My mind was aching
And we were making it
And you shook me all night long

a Rafflecopter giveaway


További állomások

09. 29. Bibliotheca Fummie
10. 01. Kelly Lupi olvas
10. 05. Nem harap a…
10. 07. Könyvszeretet




2 megjegyzés :

  1. "A 4. állomás a Nem harap a... blogon", most a 3. vagy a 4 helyre kell beírni?

    VálaszTörlés
  2. A rafflecopter kicsit megkavarta a dolgokat. Az utolsó mezőbe, vagyis oda, ahol azt írja: A3. állomás a Nem harap a.. blogon

    VálaszTörlés

 
Back To Top