FRISS

2013. november 23.

Nem akarok lottón nyerni

Nyeremény
Amikor először a kezembe vettem és átlapoztam, arra gondoltam ez a könyv túl rövid. Egy hét eseményeit öleli fel onnan, hogy névtelenségbe burkolózó főhősnőnk megnyeri a lottó főnyereményt addig, hogy… na azt nem mondom meg. A lényeg, hogy ugyan kicsit kurtának tűnik a regény, de érdekes témát boncolgat és tulajdonképpen ezalatt a kis terjedelem alatt ki is fejti azt. Nem mondom, hogy nem lehetett volna jobban bő lére ereszteni és részletezni a dolgot, de én elégedett voltam.


 Naomie Hay: A Nyeremény
Borító
Fülszöveg


Gratulálunk! Ön nyert!
Nyereménye egy új élet! Kérjük készüljön fel bármire!
Eljátszottál már a gondolattal, mit tennél, ha megütnéd a lottó főnyereményt? Mihez kezdenél, ha bármi elérhető lenne, amitől sorsod eddigi megfosztott?
Ha új életet kezdhetnél, mi lenne a régivel?
M. napjai úgy teltek, mint bármelyik háziasszonyé. Egy márciusi hétfőn változott meg minden számára, amikor a saját lottószámait látta viszont az újság hasábjain.
Nyereményéből egy titkos álomvilágban kezdi megvalósítani vágyait, miközben mit sem sejtő családja előtt tökéletesen játsza mindennapi szerepeit. Az elhallgatott dolgok száma viszont minden nap csak nő.
Kiadó / Megrendelés / Adatok


Fordító:
 -
Oldalszám:
128 oldal
Kötés:
Puha
Megjelenés:
2013.


Jobb előre tisztázni, hogy ez nem kifejezetten boldog könyv. Ezt mondjuk előre is vetíti a fekete élfestés is, hiába a nagy színes szalag. (Egyébként az élfestés nagyszerű, és nagyon hangulatos.) Gyakorta halljuk a hírekben, hogy a lottónyertesek a nagy nyeremény ellenére elválnak, tönkremegy az életük és általában boldogtalanok. Ez a történet ennek a folyamatnak a krónikája.

Kifejezésmódjában, stílusában halványan a középiskolában olvasott orosz csinovnyik drámákra emlékeztett engem. Ugyan M. nem hivatalnok, de kisember, aki nem elégedett szürke életével, amiből azt gondolja a nagy pénz jelenti a kiutat. Persze rá kell ébrednie a nagy igazságra, hogy a pénz nem boldogít. Nem is az. Az egész könyvet belengi az Ő elkeseredett kísérlete, hogy kierőszakolja a boldogságát, hiszen ez elvárható egy ilyen nyeremény után. A családja, az élete nem elégíti ki, ezért máshol kutatja az örömöket, de ezek is csak pillanatnyilag enyhítik az élete ürességét.

Gyakorlatiasság szempontjából azért akadtak fenntartásaim a könyv realitásával, nem hinném például, hogy két nap alatt megkapná valaki a nyereményét. De ez nem rontotta a nyomott hangulatot, ami körüllengte ezt a történetet. A nyomott hangulat itt most bók, én kifejezetten élveztem ezt.

Summa: kis könyv egy bennfentes témáról és arról, hogy a pénz mennyire nem boldogít. Egyszer érdemes elolvasni, hamar fog menni.


Megjegyzés küldése

 
Back To Top