FRISS

2013. november 13.

Fehér macska Blogturné # 4. nap ~ Videók


A fehér macska a mi küszöbünkön is megjelent, így a Blogturné Klub november 10-én újabb kalandra indul. Öt állomáson keresztül megismerhetitek Holly Black Fehér macska című regényét, ami az Átokvetők sorozat első kötete. Érdekességeket olvashattok az írónőről, egy kvízből megtudhatjátok, ti milyen átvetők lennétek, Holly Black pedig még a kérdéseinkre is válaszolt, így vele is olvashattok egy interjút!
Természetesen a játék sem marad el. Ha velünk együtt követitek a fehér cicust, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából három példányt is nyerhettek a könyvből!

A könyv
6231_b1 Cassel átoktevők családjából származik, akiknek hatalmukban áll, hogy kezük legkisebb érintésével megváltoztassák valaki érzéseit, az emlékeit, a szerencséjét. Mivel az átoktevés törvényellenes, ők mindannyian gengszterek vagy szélhámosok. Kivéve Casselt. Az ő érintése nem varázslatos, úgyhogy ő kívülálló, az egyenes srác egy görbe úton járó családban. Mindössze egyetlen apróságot kell elnézni neki, hogy három évvel ezelőtt meggyilkolta a legjobb barátját, Lilát.
Az azóta eltelt idő alatt Cassel, beleolvadva a tömegbe, gondosan felépítette a normalitás látszatát. Ám a látszat bomlásnak indul, amikor Cassel egy szörnyű álomtól űzve, amiben egy fehér macska akar neki valamit mondani, egyik éjszaka elkezd alvajárni. Más, felkavaró dolgot is észrevesz, két bátyjának furcsa viselkedését is beleértve. Titkolnak előle valamit, amiből egy rejtélyes történet bontakozik ki. Ahogy Cassel elkezdi gyanítani, hogy részese egy óriási csalásnak, azt is szeretné megtudni, valójában mi történt Lilával. Az is lehet, hogy még mindig életben van? Hogy ezt kinyomozza, Casselnek túl kell járnia az összes körülötte lévő szélhámos eszén.

Megvásárolható:
Holly Black:
Átokvetők – A Fehér Macska
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Fordító: Kovács Krisztina
ISBN: 9789632454344

Vélemény

8489261bab325890fc1fb1e5cdcc98a8
Nem is gondoltam, hogy ennyire fog tetszeni ez a könyv. Sok szempontból újszerű és nem megszokott YA regényt kaptam és piszkosul élveztem.

Az első, amiben ez különbözik a hasonló korúakról szóló könyvektől a fiú narrátor. Ez elég ritka és nem mindig jól eltalált. Néha, ha nők írnak férfi nézőpontból akkor hajlamosak kivetíteni rájuk a férfi-sztereotípiákat. Itt szerencsére nem ez történt. Cassel uniszexen élvezhető karakter. Szórakoztató és sokrétű, pimasz, de nem durva. Ez a könyv bátran ajánlható mind a két nemnek, és biztosan tetszeni fog pasiknak, bátyóknak is.

e21acd1b760fbc619e39c96b8a7ee07a
A második számomra kiemelkedő pont a világ volt. Nagyszerű keveredése a maffiaregénynek és a fantasy ifjúsági irodalomnak. A gengszteres része nem sokban különbözik attól, mint ahogy a való világban is működhet a szervezett bűnözés, csak itt drogok és fegyverek helyett a varázslat és átkok kapnak helyet. Holly Black remekül keverte a realisztikus elemeket a mágiával és mindenhol alátámogatta a világát olyan hitelesnek tűnő információkkal, mint orvosi jelentések és törvényjavaslatok, hogy minden varázslatos adalék konzekvensnek érződött. Részemről tökéletes volt a világalkotás és nem is kellett hozzá sok, egyáltalán nem bonyolította be, csak hozzáadta egy már ismert szituációhoz a saját kreativitását. Csak ennyi kell, emberek.
c30ba0936067a7e4106bed69886ce4f9
Az is üdítő változatosság volt, hogy a főszereplők majd mindegyike gyakorlatilag bűnöző volt. De hála az égnek nem kell mindenkit feloldozni. Holly Black nem mentegeti a karaktereit és ez így van jól. Maffiózók. Pont. Átvernek mindenkit. Pont. Imádom. Pont.

Megmondom őszintén cselekmény szempontjából nem okozott meglepetést a történet. Amint belerázódtam az Átokvetők világába nagyjából sejtettem, hogy hogyan fog alakulni a végkifejlet. Néha persze okozott kisebb megdöbbenéseket Cassel csavaros és fifikás észjárása, de alapvetően előre megjósolhatóak a dolgok és kitalálható a legtöbb csavar. Vagy én legalábbis kitaláltam. A könyv karakterépítését és írói stílusát dicséri, hogy emiatt semmiképpen nem szerettem kevésbé az Átokvetőket. Nem untam egy percet sem belőle.

Summa: maffiás stílusban megírt nem túlzottan elbonyolított YA történet, ezúttal egy fiú főszereplő tolmácsolásában. Olyan egyedi, hogy olvasni kell.

REAKCIÓ:


Extrák

Holly Black a Fehér Macska inspirációjáról beszél


Book trailer


Nyereményjáték

A fehér cicus ezúttal nem kér tőletek sokat ahhoz, hogy nyerhessetek.

Három egyszerű kérdést találtok a Rafflecopter dobozban, amelyek a könyvvel kapcsolatosak. Minden kérdésre megtaláljátok a válaszokat a blogturné bejegyzéseiben. Már egy helyes válasszal is indulhattok a könyvért, de minden helyes válasszal tovább nő az esélyetek, hogy megnyerjétek a három nyereménykönyv egyikét!

Blogturné
11/10 Angelika blogja - Milyen átokvető vagy?
11/11 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek + Átokvető ékszerek
11/12 Kelly & Lupi olvas - Borítómustra
11/13 Nem harap a... - Előzetes és videóinterjú
11/14 Deszy könyvajánlója - Holly Black és Cassandra Clare + Interjú Holly-val

Megjegyzés küldése

 
Back To Top