FRISS

2013. október 19.

Na de most tényleg! Mi került a pitébe? + Nyereményjáték

Na De mi került a pitébe? Ha ezt most elmondanám, akkor lelőném a poént. De azt azért elmondhatom, hogy Flavia De Luce története minden korosztály számára élvezetes krimi egy kislánnyal a főszerepben, akit mindenki meg fog kedvelni. 

A könyvről 

A bűbájos, gazdag képzelőerővel megáldott Flavia de Luce két undok nővérével és özvegy édesapjával Buckshaw valaha jobb időket látott kastélyában él. A szemfüles és kíváncsi lány a családi birtokon felfedez egy elhagyatott viktoriánus laboratóriumot, ahol kitanulja a vegyészetet – főként a méregkeverést.
Egy különös haláleset és számos megmagyarázhatatlan rejtély arra sarkallja Flaviát, hogy nyomozásba kezdjen. Mikor édesapját letartóztatják gyilkosság vádjával, felgyorsulnak az események. A félelmet nem ismerő lány a kémia segítségével fedez fel ellentmondásokat és kapcsolódási pontokat, és fejti fel a bűnügy szövevényes szálait.
Lendületes stílusú, lebilincselően izgalmas regény, amelyben a fiatal elbeszélő-főszereplő igazi Agatha Christie-krimibe illő leleményességgel és logikával ered a bűnügy nyomába. A De mi került a pitébe? egy hatkötetesre tervezett sorozat első része.
Fordította: Lázár Júlia
Borító: füles, kartonált
Oldalszám: 348
ISBN: 9789632613239
Sorozatnév: Dream válogatás

Ár: 2 999,- Ft
Kedvezményes ár: 2 399,- Ft

Megrendelhető



Vélemény


Flavia nagyon furcsa kislány. Először is tizenegy évesen a legkedvesebb hobbija, hogy a hatalmas hodály házukban talált, az egyik őse által kialakított kémia laborban halálos mérgeket állít elő. Hobbiból. Nem gonosz, nem elvetemült és még csak nem is használja őket, csak magáért az élvezetért állította össze a legmérgesebb kollekciót. Ha ez nem lenne elég, akkor a kertjükben felbukkanó holttestet is tudományos kíváncsisággal vizsgálja és a helyzet által megkívánt kisasszonyos elalélás helyett azt mérlegeli, hogy melyik méreg végez így az áldozattal. Flavia nagyon furcsa kislány. És én imádom. 

A fentiek alapján, valamint az udvariasság mögé rejtett csípős megjegyzései, huncut kislány csínyei és cserfessége alapján én folyamatosan Wednesday Addams-ként képzeltem el kis főhősnőnket. Nem állhatok olyan messze a valóságtól, hiszen a borítón is hasonló külsővel szerepel. A kedvencem mindenképpen a nővéreihez fűződő kapcsolata, ez a szeretetteljes, de az érzelmeket kimutatni képtelen kapcsolat, amely inkább kölcsönös piszkálódásban mutatkozik meg. Én nem szekálnám a kishúgomat, aki képes mérges szömörce párlattal dúsítani a rúzsomat. Flaviával nem ajánlatos újat húzni.

A hangulatot feldobja a VI. György korabeli környezet. Flavia nyomozását mindenképpen izgalmasabbá és érdekesebbé teszi, hogy mindent személyes interakció útján kell kiderítenie. A kislány komoly kilométereket biciklizik le megbízható kerékpárján és elegyedik szóba városkájának sok-sok lakójával, mire következtetésre jut. A miliő pedig abszolút hiteles, lévén Alan Bradley éppen 1950-ben, a könyv környezetének szolgáló időszakban volt 12 éves, tehát teljesen pontosan és valóságosan tudja visszaadni a korabeli viszonyokat. Kedvem lett volna együtt hallgatni vele a dalokat, és olvasni az újságokat. Bár az 50-es évek Angliája kicsit ismeretlen volt számomra, néha örömtelien visítottan fel, mikor egy-egy információmorzsát be tudtam azonosítani, mondjuk amikor a csecsemő Károly hercegről esett szó.

Ami Alan Bradley másik feladatát illeti, nagyszerűen sikerült kislány bőrbe bújnia. Flavia ugyan kicsit érettebb volt a koránál, de megvolt benne a 11 évesek cserfessége és csapongása, a gondolatati is úgy száguldottak ide-oda, mint ahogy emlékeim szerint egy ilyen korú lánytól elvárná az ember. Kedves sztori a maga morbid módján és azt hiszem a fiatal hősnő ellenére mindenkinek ajánlható, aki egy laza kis krimire vágyik sok humorral és jó hangulattal. Nagyon megszerettem Flaviát és a különös családját és szívesen fogom olvasni a további kalandjait is. 


REAKCIÓ


Mindenképpen olvassátok el a véleményt a Napi Falat blogon is!

Trailer
Ugyan norvég (azt hiszem...) de jól megfogja a könyv hangulatát.




Nyereményjáték
a Rafflecopter giveaway

Beleolvasó

Megjegyzés küldése

 
Back To Top