FRISS

2013. január 8.

Mechanikus Hamupipőke

Nem titok, hogy odavagyok a tündérmesék mindenféle feldolgozásáért. Minél extrémebb annál jobb. Hát eddig senki nem csinálta annál extrémebben, mint Marissa Meyer a Cinderrel és én imádom is ezért. A Cinder úgy lett durva, sötét és meghökkentő, hogy egyben kedves is maradt. A legjobb kombináció.


Linh Cinder kiborg. Nincs ezen mit szépíteni. A mechanikus alkatrészei nem túl csinosak és testében idegrostok helyett nagyrészt huzalok futnak. Hogyan lett ilyen arra maga sem emlékszik, csak annyit tud, hogy egy olyan családba került, ahol megvetik és kihasználják, de kiborgként ez ellen nem tehet semmit. A pestissel sújtott Új-Pekingben egyébként se túl mesébe illő a helyzet. Egy nap Cinder is közvetlen kapcsolatba kerül a betegséggel, ugyanaznap, mikor a jóképű és császáresélyes Kai herceg váratlanul betoppan a műszerészbódéjába. Cinder élete innentől fenekestül felfordul, de nem biztos, hogy a jó irányba.

Ha valaki olvasta/látta az eredeti Hamupipőkét annak a Cinder általános történetvezetése nem fog meglepetést okozni. Itt is megvan a klasszikus felállás, kitaszított, elnyomott mostohalány két mostohanővérrel és egy gonosz mostohaanyával. Jóképű herceg aki hősnőnket akarja elhívni a bálba, de nem ismeri a származása titkát. Gonosz királynő, kedves segítő és az elhagyott cipellő is része a történetnek. Csakhogy a lányka itt félig-meddig robot, a királynő a Holdról érkezik, a segítő a pestist gyógyítani hivatott orvos, a hősnő meg a cipővel együtt a lábát is elveszti. Na jó a herceg jóképű, vicces és kedves, ez stimmel. Noha a történetet mindenki ismeri akkor is élvezhető az egész cselekmény, mert az írónő által hozzárakott részek rendkívül kreatívak és egy olyan disztópikus jövőbe kalauzolnak amit egyszerre vágysz látni a sok technikai kütyü miatt, és irtózol tőle a pestis és az elhidegülés végett.

Cinder karakterét egyszerűen imádtam. Belevaló csajszi, kemény és szemtelen, aki ezek mellett nem szűnt meg kedves és pirulós tinilánynak lenni. Na jó, technikailag nem tud elpirulni a programozása miatt, de értitek mire gondolok... Egyszóval Marissa Meyer olyan jól elkeverte a klasszikus lágy Hamupipőkét a modern új-korszak leányával, mint ahogy Cinder fémalkatrészei kapcsolódnak a húsához. És akkor ő csak egy a sok átdolgozott karakter közül. Kai herceg a jóképűség mellett kénytelen a közelgő császári feladati miatt beletanulni az udvari cselszövésbe és diplomáciába, és főleg a nehezen meghozott döntései miatt lesz szimpatikus szereplő. A legfurcsább és ugyanakkor egyik legszerethetőbb karakter mégis Iko a személyiségchip-hibás android, aki dívának hiszi magát...

A spanyol borító se kutya!
Megmondom őszintén ez a könyv nem a titkai és meglepetései miatt lett a kedvenceim egyike. Merthogy nincsenek benne nagy fordulatok, illetőleg ami van, arra is nagyjából felkészít az írónő meglehetősen erős utalásokkal, amit csak a vak nem vesz észre. Nagyjából a könyv negyede környékén világos lesz mindenki számára Cinder származásának rejtélye, de ez számomra nem volt le a könyv élvezeti értékéből. Annyira elvarázsolt Új-Peking városa, az technikai részletek, az udvari intrikák és Cinder sanyarú sorsa, valamint a borzalmak ellenére is könnyed és szórakoztató leírások, hogy nem is foglalkoztam vele, hogy nagyjából már kirajzolódott a történet vége előttem. Szóval gyorsan pörgettem a lapokat, mígnem eljutottam a végére, és a várt befejezés ellenére is úgy éreztem, nem egészen erre számítottam és azt kell mondjam fizikai fájdalom volt arra gondolni, hogy nem olvashatom a következő könyvet. Ide nekem a Scarletet, most!

A Holdbéli krónikák következő kötete hazájában február 5-én jelenik meg, de reméljük, hogy nálunk sem kell sokat várni a folytatásra! Előzetesnek annyit, hogy a Scarletben Cinder történetének folytatásán túl megismerjük Piroska modern megfelelőjét, aki a nagymamája titokzatos eltűnése miatt kénytelen Wolf-hoz, egy utcai harcoshoz fordulni segítségét. Milyen jól hangzik ez már! A Holdbéli krónikák még A Cress és a Winter könyvekkel fog kiegészülni, amelyekben még a Aranyhaj és Hófehérke sci-fi verziója csatlakozik a mesés gárdához!

U.i.: Egy rövid elő-sztori Cinder főszereplésével már megvásárolható e-bookként. És egy másik ami a Cinder és Scarlet cselekménye között játszódik!

ÉRTÉKELÉS


Marissa Meyer: Cinder
(Cinder)
Holdbéli Krónikák
2012
TRAILER:

Megjegyzés küldése

 
Back To Top