FRISS

2014. június 18.

Kiersten White: Természetfeletti ~ Blogturné


Természetfeletti márpedig létezik. Ezt Evie-nél jobban senki sem tudja, és most megmutatja nekünk, milyen is az ő világa - ahol bármikor beleszaladhatsz egy elvadult vérfarkasba, ahol szembejöhet veled egy troll az utcán és ahol a vámpírok igazán veszélyesek, és egyáltalán nem a szívedre nézve.

Június 13-tól nyolc állomásos turnénkon ebben a világban kalauzolunk titeket.

És ha kiálljátok a próbákat és jól megtanultátok a természetfeletti világ minden szabályát, még nyerhettek is három példányt a könyvből!


Kiersten White
Természetfeletti





Akármennyire is szokatlan, hogy valaki a Nemzetközi Paranormális Ellenőrző Hivatalnál dolgozik, Evie mindig is normálisnak gondolta magát. Igaz, hogy a legjobb barátnője sellő és a volt barátja tündér, most pedig egy alakváltó srácért van oda. Egyébként pedig Evie az egyedüli olyan ember a világon, aki felismeri a paranormális lényeket, akárhogy is álcázzák magukat. De a paranormális lények most sorra halnak meg és Evie álmai is hemzsegnek az ijesztő és titokzatos jóslatoktól. Gyorsan rájön, hogy összefüggés lehet a képességei és a paranormális lények pusztulása között. Nagyon is elképzelhető, hogy ő a kulcsfigura egy tündér sötét jóslatában, amely minden paranormális lény pusztulását ígéri.



Kiadó
 Könyvmolyképző Kiadó
Sorozat
 Természetfeletti #1
Oldalszám
 - oldal
Kötés
 Puha / Keménykötés
Fordító
 Hetesy Szilvia
Megjelenés
 2014. Könyvhét
Goodreads-rating
 3.94


Vélemény
Ha van valami amit kivételesen szeretek az a természetfeletti. Jöhet a mitológia, a spekuláció, a fake-youtube videók a chupacabráról, a Supernatural és minden sorozat film és könyv, ami a paranormálisról szól. Kiersten White XXl-es adagot adott a természetfelettiből a sorozat nyitókötetében, de mégsem voltam maradéktalanul lenyűgözve.

Az első pár fejezet után olyan szívemnek kedves elődök jutottak az eszembe mint például a hellboy, aki szintén egy föld alatti természetfelettieket kontrolláló szervezetnek dolgozott, ahol helyet kapott vízigényes barátja is, valamint a Rémvadászok, ahol az erre szakosított ügynökök kiiktatták a paranormális veszélyeket. Persze Kiersten White világa nem koppintás, csak a hangulati hasonlóságokra akartam felhívni a figyelmet, abszolút pozitív összehasonlításként. Szerettem azt, ahogy az írónő felhasználta a természetfeletti lényeket megtartva az alapvető tulajdonságaikat és beépítve azokat a szervezet működésébe. A vérfarkasok bádigárdok lettek, a tündérek küldöncök, persze egyik se nagy elánnal végzi a munkáját. Plusz pontként ezeknél, a mondjuk hagyományos lényeken túl egyéb, szórványosan emlegetett paranormálisakat is megismerhetünk és ez jó. Érzitek, hogy most jön a de, ugye?

De. A remek hangulatot, a zárt, de érdeklődést fenntartó világot és a titkokat nekem kicsit beárnyékolta Evie karaktere. Régen találkoztam ilyen idegesítő hősnővel, mint ő, aki az alapvetően vagány, szellemes és bátor természetét elrontja azzal a borzasztó makacssággal és butasággal, ahogy a helyzetekre reagál. Először is, hogy lehet, hogy a legnagyobb vészhelyzetben is a rucijára és a csizmájára figyel és senkire se hallgat. De komolyan senkire. A problémák és konfliktusok legnagyobb része abból ered, hogy Evie egyáltalán nem hajlandó figyelni senkire. Reth, a tündér ex, valamint a kvázi-főnöke/pótanyja, a szervezet elnöke mind nagyjából három másodperc alatt tisztázni tudta volna a problémák 90%-át, ha Evie hajlandó lett volna akárkit is meghallgatni. Hú, de felbosszantott. Humora és szellemessége is csak az esetek felében volt vicces, a másik adagban pedig egyszerűen csak idegesítő picsogás.

A románccal sem voltam megelégedve. Ennek oka, hogy a romantikus főhős, Lend, a alakváltó/vízfiú/nemtommi a különleges tulajdonságai ellenére a leguncsibb könyves pasi, akivel volt szerencsém találkozni. Nem mondom, hogy nincs benne potenciál, csak egyelőre nagyon lapos és semmitmondó karakter. Persze azért van remény, mert a semi-szerelmi háromszög másik eleme Reth, a tündér igenis izgi lehetőség. Szexi, titokzatos, nem egyértelműen jó szándékú és megkérdőjelezhető morállal bír. Máris imádom. Na de komolyan, Evienek fel kellene adnia kicsit a dacból és kicsit szélesítenie a látókörét.

Ami igazán egyedivé tette a könyvet a bálányi természetfeletti lény mellett, az a főellenség karaktere. Nem kívánom lelőni a poént és elspoilerezni, mert itt vannak meglepetések. Csak annyit mondok, hogy ő is egy olyan gonosz figura, akit azért titkon lehet érteni és megérteni, meg bizonyos pillanatokban még szimpatizálunk vele. Én szeretem, ha valaki nem fehér és fekete. Éljen a szürke-zóna!
Summa
Változatos indulatokat kiváltó könyv, ami helyenként egyszerre idegesített és bűvölt el. Nem hagy hidegen, ez biztos.


Értékelés
Cselekmény
Aaagg
Karakterek
Aaagg
Világ – Háttér
Aaaaa
Eredetiség
Aaaaa
Stílus
Aaagg
Borító
Aaaag
Befejezés
Aaaag
Verdikt:
3.85 



Nyereményjáték
A turné elején azt ígértük, megismertetünk titeket a természetfeletti világgal. És mi aztán tartjuk a szavunkat - és nem csak azért, mert ismeritek az igazi nevünket!

A turné minden állomásán találtok egy kis leírást valamilyen természetfeletti lényről. A ti dolgotok csupán annyi, hogy a leírt jellemzők alapján kitaláljátok, milyen lényről is van szó! Amint ezzel megvagytok, írjátok be az egyes napi megfejtéseket a Rafflecopter dobozba, és már versenyben is vagytok a nyereményért!

(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít, a nyertesek jelentkezését pedig a kiértesítéstől számított három napon belül várjuk, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.)

A mai lény
2-es szintű paranormális lények
Ismert faj  (Emberi természet), Ismeretlen eredetű, Ragadozó
Halhatatlanság: Kevés dolog árthat nekik, de nem halhatatlanok. Megerősítve.
Szaporodás:  Lehetetlen teljes átalakulás nélkül, a faj közti szaporodás veszélye nem áll fenn.
Megjelenés: Álcájukkal hétköznapi emberek. Jellemző rájuk a sportos, izmos testalkat. Nem olyan könnyű felismerni őket, ha nincs telihold, akkor csak egy dolog árulja el őket: az álca alatti sárga szemük.
Mítosz: Ezüst érzékenység (kivéve ha eredeti alakjukban vannak), részleges átalakulás.
Bizonyított tények:  A legtöbb barátságos, hűséges. Mivel olyan jó erőben vannak, ezért sokan biztonsági őrként dolgoznak az NPEH-nál. Elektronikus lábbilincset és óriási adag nyugtatót kapnak, mely a teliholdkor automatikusan adagolódik.
Veszélyek: Gyorsak, erősek, teliholdkor le kell őket szíjazni. Harapásuk fertőző.


Az alábbi információk az eredeti hanganyag átiratából, a 15 éves Evelyntől származnak:

Legtöbbjük rendes fickó, szegények mindig annyira össze vannak eleinte zavarodva, hogy örülnek, ha valaki végre elmagyaráz nekik mindent. Habár volt szerencsém már a rosszabbik fajtához is… egy monoklival távoztam, ő pedig hullazsákban…  

a Rafflecopter giveaway



A blogturné:
06/13 Könyvszeretet
06/14 Media Addict
06/15 Dreamworld
06/16 Always Love a Wild Book
06/17 Függővég
06/18 Nem harap a...
06/19 Deszy Könyvajánlója
06/20 Bibliotecha Fummie

Megjegyzés küldése

 
Back To Top